Terug
Gepubliceerd op 29/09/2021

2021_IP_00021 - Interpellatie van raadslid Michiel Hubeau: ondertekening ByeByeGrass charter

gemeenteraad
di 22/06/2021 - 21:00 Grote Zaal 't Parkske
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Jan Claus, voorzitter; Erik Broeckx, burgemeester; Koen Dehaen, schepen; Steve D'Hulster, schepen; Goele Custers, schepen; Livia Moreau, schepen; Ilse Lacante, schepen; Gitta Vanpeborgh, voorzitter BCSD-schepen; Mark Schampaert, raadslid; Ingrid Pira, raadslid; Walter Duré, raadslid; Peter Mous, raadslid; Michiel Hubeau, raadslid; Sara Waelbers, raadslid; Sven Cooremans, raadslid; Nadia Saouti, raadslid; Jan Blommaert, raadslid; Yannick Van den Broeck, raadslid; Vera De Hert, raadslid; Jitse Born, raadslid; Lieve Fierens, raadslid; Amarildo Vllazeria, raadslid; Michiel Tisson, raadslid; Patrick Hapers, raadslid; Peter Smol, raadslid; Carine Vantournhout, raadslid; Natasza Wisniewska, ; Marc Lorrentop, raadslid; Sophie Hermans, algemeen directeur

Verontschuldigd

Naranjo Decamps, raadslid

Secretaris

Sophie Hermans, algemeen directeur

Voorzitter

Jan Claus, voorzitter
2021_IP_00021 - Interpellatie van raadslid Michiel Hubeau: ondertekening ByeByeGrass charter 2021_IP_00021 - Interpellatie van raadslid Michiel Hubeau: ondertekening ByeByeGrass charter

Motivering

Indiener(s)

Michiel Hubeau

Gericht aan

Steve D'Hulster

Tijdstip van indienen

do 17/06/2021 - 22:33

Toelichting

Om te komen tot een groener Mortsel met meer biodiversiteit, klimaatrobuustheid, betere luchtkwaliteit, gezelligheid, bodemleven, minder allergieproblemen, betere gezondheid ... keurt de gemeenteraad het ByeByeGrass charter goed.

Er worden de nodige initiatieven genomen om communicatie te voeren, zowel rond de ondertekening van het charter, als rond de uitvoering van het uiteindelijke beheerplan. 

voorstel van beslissing

Artikel 1 Alle groene zones in eigendom van de gemeente worden geïnventariseerd en de huidige situatie beschreven.

Artikel 2 Per groene eenheid wordt een duurzame toekomstvisie uitgeschreven in samenwerking met de groendienst, de bewoners en indien gewenst, externe adviesbureaus. Er wordt onderzocht hoe het beheer te optimaliseren is voor een ideale luchtkwaliteit, bodeminfiltratie, koolstofbuffering, biodiversiteit, sociale functies, … De gemeente engageert zich om binnen de twee jaar na ondertekening een volledig toekomstvisie op te stellen voor alle gronden die zich binnen het beheer van de gemeente bevinden.

Artikel 3 De hieruit ontstane toekomstvisie wordt vertaald in een duidelijk, haalbaar beheerplan dat is opgesteld in samenspraak met experten en/of ecologische adviesbureaus.

Artikel 4 Vervolgens moeten er opleidingen ter beschikking gesteld worden voor groendiensten en hun medewerkers, zodat ze over meer kennis beschikken om hun gebieden ecologisch te beheren volgens het opgestelde beheerplan.

Artikel 5 Er moet een betere dialoog komen tussen politici en de verantwoordelijken van groendiensten om de samenwerking te verbeteren en een win-win situatie te creëren. Het betreffende beheer moet worden opgenomen in het milieubeleid van de gemeente en de waarde hiervan erkend worden zodat het ecologisch beheer reeds in de planningsfase van projecten kan meespelen.