Terug
Gepubliceerd op 29/03/2023

2023_GR_00013 - lokaal energie- en klimaatpact - rapportage uitvoering 2022 - goedkeuring

gemeenteraad
ma 27/02/2023 - 20:30 grote zaal 't Parkske
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Jan Claus, voorzitter; Erik Broeckx, burgemeester; Koen Dehaen, schepen; Steve D'Hulster, schepen; Goele Custers, schepen; Livia Moreau, schepen; Ilse Lacante, schepen; Gitta Vanpeborgh, voorzitter BCSD-schepen; Mark Schampaert, raadslid; Ingrid Pira, raadslid; Walter Duré, raadslid; Naranjo Decamps, raadslid; Lieve Voets, raadslid; Peter Mous, raadslid; Michiel Hubeau, raadslid; Nadia Saouti, raadslid; Jan Blommaert, raadslid; Vera De Hert, raadslid; Jitse Born, raadslid; Amarildo Vllazeria, raadslid; Michiel Tisson, raadslid; Patrick Hapers, raadslid; Peter Smol, raadslid; Carine Vantournhout, raadslid; Natasza Wisniewska, raadslid; Marc Lorrentop, raadslid; Eddy Cloostermans, raadslid; Eline Poels, raadslid; Sophie Hermans, algemeen directeur

Verontschuldigd

Sven Cooremans, raadslid

Secretaris

Sophie Hermans, algemeen directeur

Voorzitter

Jan Claus, voorzitter

Stemming op het agendapunt

2023_GR_00013 - lokaal energie- en klimaatpact - rapportage uitvoering 2022 - goedkeuring

Aanwezig

Jan Claus, Erik Broeckx, Koen Dehaen, Steve D'Hulster, Goele Custers, Livia Moreau, Ilse Lacante, Gitta Vanpeborgh, Mark Schampaert, Ingrid Pira, Walter Duré, Naranjo Decamps, Lieve Voets, Peter Mous, Michiel Hubeau, Nadia Saouti, Jan Blommaert, Vera De Hert, Jitse Born, Amarildo Vllazeria, Michiel Tisson, Patrick Hapers, Peter Smol, Carine Vantournhout, Natasza Wisniewska, Marc Lorrentop, Eddy Cloostermans, Eline Poels, Sophie Hermans
Stemmen voor 24
Erik Broeckx, Gitta Vanpeborgh, Goele Custers, Ilse Lacante, Ingrid Pira, Koen Dehaen, Lieve Voets, Naranjo Decamps, Peter Mous, Peter Smol, Steve D'Hulster, Vera De Hert, Walter Duré, Michiel Hubeau, Nadia Saouti, Jan Blommaert, Jitse Born, Livia Moreau, Amarildo Vllazeria, Patrick Hapers, Carine Vantournhout, Marc Lorrentop, Eline Poels, Jan Claus
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 4
Mark Schampaert, Michiel Tisson, Eddy Cloostermans, Natasza Wisniewska
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2023_GR_00013 - lokaal energie- en klimaatpact - rapportage uitvoering 2022 - goedkeuring 2023_GR_00013 - lokaal energie- en klimaatpact - rapportage uitvoering 2022 - goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

De Vlaamse Regering keurde op 4 juni 2021 het lokaal energie- en klimaatpact 1.0 goed.
De gemeenteraad keurde op 28 september 2021 de deelname aan het lokaal energie- en klimaatpact (LEKP) goed.

De Vlaamse overheid voorziet een jaarlijks trekkingsrecht per lokaal bestuur om deze engagementen uit te voeren (inspanningsverbintenis). Voor Mortsel bedraagt het trekkingsrecht 86.263 euro voor 2022. Voor 1 maart 2023 moet er, na goedkeuring door de gemeenteraad, aan de Vlaamse overheid worden gerapporteerd over de uitvoering van het lokaal energie- en klimaatpact. Hierbij dient ook vermeld waarvoor de middelen uit het trekkingsrecht werden besteed.

De rapportering betreft onderstaande doelstellingen:
1. Doelstelling LEKP: Mortsel ondertekent Burgemeestersconvenant 2030 en keurt een klimaatactieplan goed.
2. Doelstelling LEKP: Mortsel realiseert een gemiddelde jaarlijkse primaire energiebesparing van minstens 2,09% (gemiddelde over de periode 2020-2030) te realiseren in de eigen gebouwen (inclusief technische infrastructuur, exclusief onroerend erfgoed) om uiteindelijk een reductie van de CO2-uitstoot van de eigen gebouwen en technische infrastructuur met 40% in 2030 ten opzichte van 2015 te realiseren.
3. Doelstelling LEKP: Tegen 2030 is de openbare verlichting volledig omgebouwd naar LED verlichting.
4. Doelstelling LEKP: Mortsel mag geen heffing op hernieuwbare energie-installaties invoeren en moet bestaande heffingen (zoals de heffing op pylonen van windmolens) afbouwen tegen ten laatste 2025.
5. Doelstelling LEKP: Mortsel maakt een lokaal warmte- en sloopbeleidsplan op.
6. Doelstelling LEKP: Mortsel zal burgers, bedrijven en verenigingen stimuleren om samen met het lokaal bestuur de concrete en zichtbare streefdoelen uit de vier werven van het pact te behalen.

Juridische grond

De internationale conferentie inzake milieu en ontwikkeling gehouden in Rio de Janeiro in 1992 en het internationaal verdrag van Kyoto van 1997 met betrekking tot het nemen van maatregelen ter bescherming van het klimaat en ter vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.

Het ondertekenen van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen door de federale overheid in New York in 2015 aangaande het engagement om aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen te werken.

Het Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP) 2021-2030

Het Regeerakkoord Vlaamse Regering 2019-2024:
Ook de Vlaamse en lokale overheden nemen hun verantwoordelijkheid en geven het goede voorbeeld. Net zoals de Vlaamse Overheid zullen gemeenten, steden, intercommunales, OCMW's, provincies en autonome gemeentebedrijven worden gevraagd dat zij hun broeikasgassen met 40% reduceren in 2030 ten opzichte van 2015 en vanaf 2020 per jaar een energiebesparing van 2,09% realiseren op het energieverbruik van hun gebouwenpark (inclusief technische infrastructuur, exclusief onroerend erfgoed)

Het gemeenteraadsbesluit van 29 september 2020 waarin werd beslist het burgemeestersconvenant 2030 te ondertekenen.

Het gemeenteraadsbesluit van 27 september 2022 waarin het klimaatactieplan 2030 werd goedgekeurd.

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de rapportage over de uitvoering van het lokaal energie- en klimaatpact voor 2022 goed.

Rapportering 2022:
1. Doelstelling LEKP: Mortsel ondertekent Burgemeestersconvenant 2030 en keurt een klimaatactieplan goed.
De gemeenteraad ondertekende het Burgemeestersconvenant 2030 op 29 september 2020 en keurde het klimaatactieplan 2030 goed op 27 september 2022.

2. Doelstelling LEKP: Mortsel realiseert een gemiddelde jaarlijkse primaire energiebesparing van minstens 2,09% (gemiddelde over de periode 2020-2030) te realiseren in de eigen gebouwen (inclusief technische infrastructuur, exclusief onroerend erfgoed) om uiteindelijk een reductie van de CO2-uitstoot van de eigen gebouwen en technische infrastructuur met 40% in 2030 ten opzichte van 2015 te realiseren.
De gemeenteraad besliste op 25 oktober 2022 om de openbare verlichting vanaf nu tot 2030 dagelijks te doven van 0u tot 5u in alle woonstraten. Fluvius rekent hiervoor een éénmalige kost aan van 64.819 euro incl. BTW die wordt betaald via het trekkingsrecht LEKP. De uitvoering van deze maatregel start vanaf januari 2023.
De stookplaats AMWD werd gerenoveerd via het trekkingsrecht LEKP (kostprijs 12.741 euro incl. BTW).
In de Gezinsopvang Pastorij werd enkel glas door hoogrendementsglas vervangen en in een aantal kantoren van het lokaal bestuur (onder meer cluster ruimte) werden de TL-lampen door energiezuinige LED-TL-lampen vervangen via het trekkingsrecht LEKP (kostprijs 17.135 euro incl. BTW).
Het college keurde, in het kader van de aanpak van de energiecrisis, op 12 september 2022 en 3 oktober 2022 de uitvoering van een pakket energiebesparende maatregelen goed.

3. Doelstelling LEKP: Tegen 2030 is de openbare verlichting volledig omgebouwd naar LED verlichting.
Fluvius voert in samenwerking met Mortsel de verledding jaarlijks verder uit.

4. Doelstelling LEKP: Mortsel mag geen heffing op hernieuwbare energie-installaties invoeren en moet bestaande heffingen (zoals de heffing op pylonen van windmolens) afbouwen tegen ten laatste 2025.
In Mortsel zijn geen heffingen op dit vlak aanwezig.

5. Doelstelling LEKP: Mortsel maakt een lokaal warmte- en sloopbeleidsplan op.
De Vlaamse overheid meldt dat over de sloopbeleidsplannen nog niet moet en kan gerapporteerd worden.
Het college keurde op 26 september 2022 een subsidieaanvraag goed voor de uitvoering van een haalbaarheidsstudie voor de verdere uitbreiding van het warmtenet via de vierde en laatste oproep van de EUCF (European City Facility), gefinancierd door de EU Horizon 2020. De aanvraag is ingediend in samenwerking met Warmte Verzilverd en ZuidtrAnt-W.
De studie omvat twee onderzoeksvragen:
- een haalbaarheidsstudie voor de uitbreiding van het warmtenet in Mortsel, inclusief een warmtezoneringskaart waarbij onderzocht wordt welke wijken kunnen aangesloten worden op het warmtenet;
- twee case studies voor het aansluiten van twee concrete straten: de Ridder van Ranstlei (+/- 200 woningen en WZC Rubens) en de Lieven Gevaertstraat (+/- 20 woningen, de ABK en de Zeppelin). Er wordt geraamd dat het aansluiten van die twee straten op het warmtenet de CO2-uitstoot verminderd met 1.000 ton jaarlijks.
Er werd intussen een subsidie van 60.000 euro toegezegd. Een formele samenwerkingsovereenkomst met Warmte Verzilverd en ZuidtrAnt-W wordt op de gemeenteraad van februari of maart 2023 ter goedkeuring voorgelegd.

6. Doelstelling LEKP: Mortsel zal burgers, bedrijven en verenigingen stimuleren om samen met het lokaal bestuur de concrete en zichtbare streefdoelen uit de vier werven van het pact te behalen. Deze werven staan volledig vermeld in het pact en hebben betrekking op vier thema's:

  1. aanleg/aanplant van extra openbaar en privaat groen en verhogen van de biodiversiteit
    Er werd voor 29.401 euro incl. BTW aan bomen en struiken aangekocht om aan te planten op het openbaar domein van stad Mortsel via het trekkingsrecht LEKP. De resultaten werden ingegeven in groenblauwpeil.be .
    Er werd voor 19.007 euro incl. BTW aan maatregelen rond biodiversiteit uitgegeven onder de vorm van studie- en natuurbeheer in het openruimtegebied Gasthuishoeven en Koude Beek via Regionaal Landschap Rivierenland en een beheersubsidie aan Natuurpunt voor natuurbeheer in Klein Zwitserland en Klein Zwitserland Noord.
  2. ontharden en voorzien van extra ruimte voor infiltratie van regenwater
    Bij de heraanleg van het openbaar domein van stad Mortsel wordt al meer dan 10 jaar bij elk project meer ruimte voor groen en waterberging gemaakt. Meer info hierover via de rapportering van het meerjarenplan.
  3. collectieve energetische renovatie en gebruik van hernieuwbare energie verhogen
    Het stadsbestuur werkt hiervoor samen met het Energiek Loket van IGEAN en de energiecoöperatie ZuidtrAnt-W. Meer info hierover via de rapportering van het meerjarenplan.
  4. inzetten op fietsbeleid, deelmobiliteit en extra publieke laadpunten voor elektrische voertuigen.
    Sinds oktober 2022 is het deelfietsensysteem van de firma Donkey Republic aanwezig in Mortsel. Er zijn in samenwerking met de vervoersregio Antwerpen 10 dropzones in Mortsel geïnstalleerd met zowel klassieke als elektrische deelfietsen. De financiering van dit deelfietsensysteem zal vanaf 2023 gebeuren via het trekkingsrecht LEKP (19.600 euro/jaar incl. BTW).
    De deelwagenbedrijven Cambio, Partago, Green Mobility en Poppy zijn na toelating van het college actief in Mortsel, deels met elektrische deelwagens.
    De gemeenteraad keurde op 20 december 2022 de domeinconcessie goed voor de plaatsing van 2 semi-publieke laadpalen bij de AMWD en het Meerminnehof. Er lopen intussen verschillende aanvragen voor de plaatsing van publieke laadpalen op het openbaar domein (project Paal volgt Wagen van Vlaamse overheid).