Terug
Gepubliceerd op 29/03/2023

2023_RMW_00008 - OCMW-raad - wijziging deontologische code (deontologische commissie) - goedkeuring

raad voor maatschappelijk welzijn
di 28/03/2023 - 20:00 raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Jan Claus, voorzitter OCMW-raad; Erik Broeckx, voorzitter vast bureau; Koen Dehaen, lid vast bureau; Steve D'Hulster, lid vast bureau; Goele Custers, lid vast bureau; Livia Moreau, lid vast bureau; Ilse Lacante, lid vast bureau; Gitta Vanpeborgh, voorzitter BCSD-lid vast bureau; Mark Schampaert, raadslid; Ingrid Pira, raadslid; Naranjo Decamps, raadslid; Lieve Voets, raadslid; Michiel Hubeau, raadslid; Sven Cooremans, raadslid; Jan Blommaert, raadslid; Vera De Hert, raadslid; Jitse Born, raadslid; Amarildo Vllazeria, raadslid; Michiel Tisson, raadslid; Patrick Hapers, raadslid; Peter Smol, raadslid; Carine Vantournhout, raadslid; Natasza Wisniewska; Marc Lorrentop, raadslid; Eddy Cloostermans, raadslid; Eline Poels, raadslid; Sophie Hermans, algemeen directeur

Afwezig

Peter Mous, raadslid

Verontschuldigd

Walter Duré, raadslid; Nadia Saouti, raadslid

Secretaris

Sophie Hermans, algemeen directeur

Voorzitter

Jan Claus, voorzitter OCMW-raad

Stemming op het agendapunt

2023_RMW_00008 - OCMW-raad - wijziging deontologische code (deontologische commissie) - goedkeuring

Aanwezig

Jan Claus, Erik Broeckx, Koen Dehaen, Steve D'Hulster, Goele Custers, Livia Moreau, Ilse Lacante, Gitta Vanpeborgh, Mark Schampaert, Ingrid Pira, Naranjo Decamps, Lieve Voets, Michiel Hubeau, Sven Cooremans, Jan Blommaert, Vera De Hert, Jitse Born, Amarildo Vllazeria, Michiel Tisson, Patrick Hapers, Peter Smol, Carine Vantournhout, Natasza Wisniewska, Marc Lorrentop, Eddy Cloostermans, Eline Poels, Sophie Hermans
Stemmen voor 21
Erik Broeckx, Gitta Vanpeborgh, Goele Custers, Ilse Lacante, Ingrid Pira, Koen Dehaen, Lieve Voets, Naranjo Decamps, Peter Smol, Steve D'Hulster, Vera De Hert, Michiel Hubeau, Sven Cooremans, Jan Blommaert, Jitse Born, Livia Moreau, Amarildo Vllazeria, Carine Vantournhout, Marc Lorrentop, Eline Poels, Jan Claus
Stemmen tegen 2
Mark Schampaert, Natasza Wisniewska
Onthoudingen 3
Michiel Tisson, Patrick Hapers, Eddy Cloostermans
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2023_RMW_00008 - OCMW-raad - wijziging deontologische code (deontologische commissie) - goedkeuring 2023_RMW_00008 - OCMW-raad - wijziging deontologische code (deontologische commissie) - goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

De deontologische code voor mandatarissen is reeds verplicht sinds 2007. Op 1 februari 2023 keurde het Vlaams Parlement een voorstel tot wijziging van het Decreet Lokaal Bestuur goed. Vanaf maart 2023 zijn alle steden en gemeenten in Vlaanderen verplicht om een deontologische commissie op te richten, volgens de nieuwe richtlijnen. De bedoeling is dat de deontologische commissie toeziet op de code en erop toeziet dat de lokale mandaten op een verantwoorde manier ingevuld worden.

Samenstelling commissie

De deontologische commissies van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn bestaan minstens uit één vertegenwoordiger per fractie in de gemeenteraad. Het voorstel is om de deontologische commissie samen te stellen uit de voorzitter van de gemeenteraad en de leden van het fractieleidersoverleg.

Oprichting

Er moeten twee commissies opgericht worden: één voor de gemeenteraad en één voor de raad voor maatschappelijk welzijn. De samenstelling van deze twee commissies kan identiek zijn.

Bevoegdheid commissie

De bevoegdheden van de deontologische commissie worden vastgelegd in de deontologische code voor mandatarissen.
We stellen voor dat de deontologische commissie volgende bevoegdheden opneemt:

  • advies of aanbevelingen aan de raad over de aanvulling of wijziging van de deontologische code;
  • onderzoek naar het vermoeden van een integriteitsschending;
  • vaststellingen over het gedrag van een mandataris en onderzoek of dit al dan niet overeenstemt met de deontologische code van het orgaan waarvan die deel uit maakt;
  • uitspraak van afkeuring ten aanzien van bepaalde gedragingen;
  • overdracht van meldingen aan het parket;
  • een dossier maakt met bevindingen van de commissie voor de Vlaamse regering zodat die een tuchtonderzoek kan instellen en de betrokken burgemeester, schepen, voorzitter van de gemeenteraad, voorzitter van het vast bureau, lid van het vast bureau of voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst kan schorsen of afzetten wegens kennelijk wangedrag of grove nalatigheid.

Het komt erop neer dat de deontologische commissie een einduitspraak doet over een integriteitsschending. De deontologische commissie kan geen tuchtmaatregelen of blaam opleggen. De raad kan op basis van deze einduitspraak een sanctie opleggen.

Anonieme meldingen en meldingen tegen een groep gemeenteraadsleden worden onontvankelijk verklaard. De deontologische commissie vergadert niet openbaar. Bij het vooronderzoek van het vermoeden van een integriteitsschending kan de deontologische commissie zich laten bijstaan door de algemeen directeur en de integriteitscoördinator.

Artikelen 52 tot en met 57 van de deontologische code worden aangepast op basis van de nieuwe richtlijnen.

Juridische grond

Artikel 39 van het decreet lokaal bestuur: De gemeenteraad neemt een deontologische code aan en richt een deontologische commissie op. De deontologische code regelt ook de samenstelling, werking en bevoegdheid van de deontologische commissie. De deontologische commissie bestaat minstens uit één vertegenwoordiger per fractie in de gemeenteraad.

Artikel 74 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat artikel 39 van toepassing is op de raad voor maatschappelijk welzijn.

Besluit OCMW-raad van 23 juni 2020 waarbij goedkeuring werd gehecht aan de deontologische code voor mandatarissen, en de daaropvolgende wijzigingen.

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 77 van het decreet lokaal bestuur
Artikel 77 van het decreet lokaal bestuur: De raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd. De raad voor maatschappelijk welzijn bepaalt het beleid van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn en kan daarvoor algemene regels vaststellen. De raad voor maatschappelijk welzijn stelt de reglementen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn vast. Die kunnen betrekking hebben op het beleid van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn en op het inwendige bestuur ervan.

Besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn beslist:

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn heft met onmiddellijke ingang artikelen 52 tot en met 57 van de deontologische code op en hecht goedkeuring aan de gewijzigde artikelen als volgt:

"NALEVING EN HANDHAVING VAN DE DEONTOLOGISCHE CODE - ARTIKEL 52

De deontologische commissie ziet erop toe dat de fracties en de individuele lokale mandatarissen volgens de deontologische code handelen. De samenstelling van de deontologische commissie bestaat uit de voorzitter van de gemeenteraad en de fractieleiders. Indien een van deze leden onderwerp is van een vermoeden van schending, dient een lid van de meerderheid vervangen worden door een lid van de meerderheid en een lid van de oppositie vervangen te worden door een lid van de oppositie. De deontologische commissie vergadert niet openbaar. De commissie wordt samengeroepen en voorgezeten door de voorzitter van de gemeenteraad. Minstens éénmaal per jaar komt de deontologische commissie samen.

Er zijn verschillende fasen te onderscheiden die spelen bij het toezien op de naleving van de deontologische code. De bevoegdheden van de deontologische commissie zijn de volgende:

  • Het voorkomen van mogelijke schendingen:
    • een advies of aanbeveling aan de raad over de aanvulling of wijziging van de deontologische code.
  • Het signaleren van vermoedens van schendingen van de deontologische code:
    • vaststellingen over het gedrag van een mandataris en of dat al dan niet overeenstemt met de deontologische code van het orgaan waarvan die deel uit maakt.
  • Het onderzoeken van vermoedens van schendingen van de deontologische code.
  • Het zich eventueel uitspreken over schendingen van de deontologische code:
    • een uitspraak van afkeuring ten aanzien van bepaalde gedragingen;
    • de melding extern doorsturen naar het parket of naar de commissie van de Vlaamse regering met het oog op een tuchtonderzoek.

Het  sanctioneren na de uitspraak is een bevoegdheid van de raad.

HET VOORKOMEN VAN MOGELIJKE SCHENDINGEN - ARTIKEL 53

Wanneer een lokale mandataris twijfelt of een handeling die hij/zij wil verrichten een overtreding van de code zou kunnen zijn, wint het lid hierover advies in bij de deontologische commissie.

HET VOORKOMEN VAN MOGELIJKE SCHENDINGEN - ARTIKEL 54

Wanneer een lokale mandataris twijfelt over een nog niet uitgevoerde handeling van een andere lokale mandataris, dan waarschuwt hij/zij die persoon. De lokale mandataris verwoordt de twijfels en verwijst de betrokkene zo nodig door naar de deontologische commissie. 

HET SIGNALEREN VAN VERMOEDENS VAN SCHENDINGEN - ARTIKEL 55

Wanneer een lokale mandataris vermoedt dat een regel van de deontologische code is overtreden door een andere lokale mandataris, dan kan hij/zij hiervan melding maken bij de algemeen directeur of het personeelslid dat door de algemeen directeur daartoe werd aangewezen. Anonieme meldingen en meldingen die gericht zijn tegen een groep raadsleden worden onontvankelijk verklaard.

De algemeen directeur of het personeelslid dat door de algemeen directeur daartoe werd aangewezen, meldt een ontvankelijke melding aan de voorzitter van de raad, die dan meteen doorverwijst naar de deontologische commissie om een vooronderzoek te doen. De deontologische commissie kan zich in het vooronderzoek laten bijstaan door de algemeen directeur en de integriteitscoördinator.

HET ONDERZOEKEN VAN VERMOEDENS VAN SCHENDINGEN - ARTIKEL 56

Wanneer er na vooronderzoek door de deontologische commissie een concreet vermoeden bestaat dat een lokale mandataris een regel van de deontologische code heeft overtreden, verrichten zij een uitgebreid onderzoek hiernaar.

HET ZICH UITSPREKEN OVER SCHENDINGEN - ARTIKEL 57

Wanneer vaststaat dat er sprake is van overtreding van een regel van de deontologische code, doet de deontologische commissie een uitspraak van afkeuring ten aanzien van bepaalde gedragingen. Zij maken het verslag over aan de raad die op basis van de einduitspraak een sanctie kan opleggen aan de desbetreffende mandataris. De deontologische commissie kan de melding ook extern overmaken aan het parket of een dossier met de bevindingen doorsturen naar de commissie van de Vlaamse Regering met het oog op een tuchtonderzoek."

Artikel 2

De raad voor maatschappelijk welzijn hecht met onmiddellijke ingang goedkeuring aan volgende wijzigingen van de toelichting ‘het zich uitspreken over schendingen’ van de deontologische code:

De titel van deze toelichting wordt volledig vervangen door 'SANCTIONEREN'.

Paragraaf 1 van deze toelichting wordt aangevuld met volgende zin: "De raad komt in haar oordeel tot een consensus.".