Sinds 2020 is in de Van Dijckstraat een fietsstraat van kracht. Sindsdien is dit juridisch overgegaan in een fietszone.
Van bij het begin is er regelmatig protest tegen deze invoering. De voornaamste redenen die hiervoor worden aangehaald zijn de lengte van de straat, de aanwezigheid van fietssuggestiestroken en de aanwezigheid van de blokken die de weg versmallen. De combinatie maakt dat de straat niet intuïtief valt te interpreteren.
Na overleg met een 10-tal buurtbewoners is afgesproken om de fietsstraat in te trekken en de wegversmallingen weg te halen. Wel komen er nieuwe fietsmarkeringen aan weerszijden en zal de snelheid in de straat in het oog worden gehouden om de effecten te meten.
De Wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer en latere wijzigingen.
Het Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer - wegcode - en latere wijzigingen.
Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de aanvullende reglementen en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens.
De Ministeriele omzendbrief van 3 april 2009 betreffende gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.
Collegebesluit van 27 juli 2020 waarbij verschillende straten werden omgevormd tot fietsstraat.
Het college keurt, met ingang van 17 augustus 2023, de afschaffing van de fietsstraat/fietszone in de Van Dijckstraat goed.