Met de oproep ‘Lokale partnerschappen voor de duurzame participatie op de arbeidsmarkt van personen met een complexe multiproblematiek’ wil Vlaanderen - Europa WSE (Werk en Sociale Economie) duurzame en dynamische partnerschappen opzetten waarin VDAB, lokale overheden en andere relevante dienstverleners samen inspelen op de zeer diverse vragen en noden op weg naar werk van personen met een complexe multiproblematiek. De Vlaamse overheid wil hiermee bijdragen aan de doelstelling om versneld en versterkt toe te werken naar een werkzaamheidsgraad van 80%.
De oproep is gericht naar lokale overheden die, samen met VDAB en andere partners, binnen vastgelegde regio’s een partnerschap opstellen via een transparant en open partnerschapsvormingsproces en daarmee inzetten op de diverse doelgroep van niet-beroepsactieven en werkzoekenden. Binnen deze groep zetten lokale partnerschappen hun capaciteit zo veel mogelijk in voor personen met een complexe multiproblematiek, wat de reden is van hun grote afstand tot de arbeidsmarkt. De partnerschappen zijn erop gericht de doelgroep te helpen om, vanuit hun context, gehoord en gezien te worden wat betreft hun uitdagingen om ten volle te participeren in de samenleving, inclusief maar niet uitsluitend, met het oog op werk.
Vanuit de sterkten, competenties en talenten zal de doelgroep ondersteuning krijgen om zelf stappen te zetten om dergelijke participatie te realiseren. Het totale budget van deze oproep bedraagt jaarlijks 34.180.593,13 euro voor een periode van 6 jaar, van 2024 tot en met 2029.
Met deze oproep streeft Europa WSE ernaar om aan het einde van deze programmaperiode (eind 2029) 45.000 deelnemers te bereiken waarvan 20% van de deelnemers na deelname aan het werk is. Hierbij wordt ‘werk’ gedefinieerd als vier aaneensluitende maanden aan het werk zoals blijkt uit Dimona-gegevens.
De lokale partnerschappen starten hun werking tussen 1 januari 2024 en uiterlijk 1 oktober 2024 en hebben een looptijd van maximaal zes jaar met als uiterlijke einddatum 31 december 2029. Europa WSE lanceerde de oproep op 1 juni 2023.
De VVSG, samen met VDAB, de steden Antwerpen en Gent als partners en in nauwe samenwerking met Europa WSE ondersteunen met het Capacity Building-ondersteuningsteam WSE de totstandkoming van deze partnerschappen.
De interlokale vereniging ZORA Werkt!, vertegenwoordigd door lokaal bestuur Mortsel als beherende gemeente, engageerde zich om één werkingsgebied te vormen samen met de lokale overheden van Boechout, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Wommelgem. Op die manier beantwoorden we aan een gevraagde schaalgrootte die bovendien geënt is op bestaande lokale samenwerkingen inzake arbeidsbegeleiding en het regiegebied sociale economie en werk. (maart 2023)
De lokale besturen en VDAB selecteerden door middel van een matchingsproces volgende organisaties om deel te nemen aan de verdere vorming van het partnerschap: Arktos, Vagga, Scum Studio, Mondiale Werken Regio Lier, Weerwerk en Multiversum.
Zowel het verder vormgeven van het partnerschap als het indienen van het projectvoorstel wordt gefaciliteerd door het ondersteuningsteam van het Capacity Building-programma. Ze nemen de partners mee door het partnerschapsvormingsproces, bewaken dat dit in lijn blijft met het Europa WSE-kwaliteitskader en creëren een goed klimaat voor samenwerking. Het Capacity Building-ondersteuningsteam stuurt niet op inhoudelijke beslissingen, noch op keuzes over het al dan niet blijven betrekken van bepaalde partners.
Europa WSE opteert dus voor een netwerkmodel waarbij alle partners vanuit een gelijkwaardige positie rond de tafel in dialoog gaan binnen het samengestelde partnerschap. Het Capacity Building-ondersteuningsteam zal als procesfacilitator deze gelijkwaardige dialoog faciliteren en bewaken dat er vanuit de dialoog gewerkt wordt naar cohesie, ambities, draagvlak en de toewijzing van rollen, taken en middelen, dit in functie van de geformuleerde lokale noden.
Tijdens vijf sessies werd door medewerkers van alle organisaties gewerkt aan bouwstenen om het partnerschap vorm te geven en een projectvoorstel voor te bereiden. Daarnaast werd met de verantwoordelijken van de organisaties een begrotingsvoorstel 2024 – 2029 uitgewerkt dat voldoet aan de complexe financiële regelgeving inclusief cofinancieringsregels van Europa WSE.
Om het partnerschap te kunnen opstarten op 1 januari 2024 diende uiterlijk 31 oktober 2023 een projectaanvraag inclusief projectbegroting via de Platos applicatie bij Europa WSE ingediend te worden. Alle partnerorganisaties, inclusief de raden voor maatschappelijk welzijn van de desbetreffende lokale besturen, gaven einde 2023 hun goedkeuring voor de opgemaakte projectaanvraag en het bijhorende begrotingsvoorstel 2024-2029. Ook Europa WSE keurde op 13 december 2023 de projectaanvraag en bijhorende begroting voor opstart van het Lokaal Partnerschap ZORA Op Weg! goed.
Het totaal beschikbare budget voor het Lokaal Partnerschap ZORA Op Weg! bedraagt voor de periode 2024-2029 in totaal maximaal 3.238.368,03 euro. Hiervan moet volgens de projectoproep in lijn met het kwaliteitskader 217.378,42 euro voorzien worden voor het Capacity Building-ondersteuningsteam (VVSG, samen met VDAB, de steden Antwerpen en Gent als partners en in nauwe samenwerking met Europa WSE).
Het resterende budget van 3.020.989,61 euro dient aangewend te worden voor de werking van het lokale partnerschap ZORA Op Weg!. Hiervan financiert het Europees Sociaal Fonds (ESF) 40%, met een maximum van 1.208.395,84 euro. Het Vlaams Cofinancieringsfonds (VCF) staat in voor de financiering van 30%, met een maximum van 906.296,87 euro. De lokale besturen en VDAB staan in voor de cofinanciering van ieder 15% en dienen elk 453.148,43 euro cofinanciering te voorzien.
Het strategisch niveau of de stuurgroep van het lokaal partnerschap (directieleden, leidinggevenden,…) heeft een maximale beslissingsbevoegdheid op trajectniveau in een zo licht mogelijke structuur. Zij buigen het hoofd over de financiële processen zodat het uitvoerende niveau snelle beslissingen kan nemen. Het strategisch niveau lijnt ook de trajecten uit, bakent de doelgroep af en bepaalt hoe en wanneer een traject afgerond wordt. Ze creëren procedures die als doel hebben de werkingsprincipes te bepalen waar medewerkers iets aan hebben. Ook de resultaatsrapportering, de GDPR en het bepalen van een algemeen werkingskader valt onder de verantwoordelijkheid van de stuurgroep.
Tijdens het opstartjaar werd de partnerschapsovereenkomst, de verwerkersovereenkomst (joint controller agreement) en het bijhorende GDPR luik (General Data Protection Regulation) uitgewerkt, zodat voldaan wordt aan de wettelijke regelgeving met betrekking tot AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Hiervoor werd intensief samengewerkt tussen de promotor ZORA Werkt! en de DPO's (Data Protection Officer) van lokaal bestuur Mortsel, VDAB en VVSG. Het Lokaal Partnerschap ZORA Op Weg! werd in de loop van 2024 operationeel opgestart.
De OCMW-raad hecht goedkeuring aan de partnerschapsovereenkomst, inclusief begrotingsvoorstel en gezamenlijke gegevensverwerkersovereenkomst, voor de uitvoering van het project Lokaal Partnerschap ZORA Op Weg! met als erkenningsnummer 1173 binnen de WSE oproep 64 "Lokale Partnerschappen voor duurzame arbeidsmarktdeelname van personen met een complexe multiproblematiek", zoals gevoegd als bijlage bij dit besluit.