Midden december 2024 werd het treinaanbod in station Mortsel-Oude-God opnieuw gehalveerd. Sindsdien rijdt er terug slechts één trein per uur in plaats van twee treinen. Ditmaal maakte de NMBS deze beslissing naar aanleiding van de nieuwe, snellere IC-verbinding tussen Brussel en Amsterdam.
Stad Mortsel kreeg daarover deze communicatie van de NMBS:
“De Raad van bestuur van NMBS heeft het treinaanbod voor 2025 goedgekeurd. Dat nieuwe aanbod start op 15 december 2024. Zoals we hadden beloofd in ons eerder antwoord, n.a.v. uw brief m.b.t. het toekomstig treinaanbod in station Mortsel-Oude-God, komen we bij u terug nu we een zicht hebben op de aan NMBS toegekende rijpaden. In ons eerder antwoord hebben we al meegegeven dat onze ambities botsen op de limieten van het spoornetwerk in ons land, dat op een aantal belangrijke verbindingsassen verzadigd geraakt. Eén van de treinen waarvoor NMBS geen rijpad heeft gekregen, is de IC22 Brussel-Antwerpen. Dit ten gevolge van capaciteitsbeperkingen op het spoornet en na een arbitrageprocedure ingesteld door Infrabel waardoor NMBS dit rijpad verloor aan Eurostar, en dit op basis van de hogere infrastructuurvergoedingen die deze treinen genereren. Tussen Antwerpen en Brussel zullen er bijgevolg vanaf december, bovenop de twee voorstedelijke S-treinen, vier in plaats van vijf IC-treinen per uur rijden, waarvan één Brussels Airport aandoet. Dat we geen rijdpad kregen voor de IC-22 heeft ook gevolgen voor onze reizigers die opstappen in Mortsel-Oude God, waar het treinaanbod tijdens de week vanaf 15 december wordt herleid tot 1 IC-trein per uur in plaats van 2. Vanzelfsprekend blijft ook het voorstedelijk S-aanbod in de andere stations van Mortsel ter beschikking van onze reizigers. NMBS is zich bewust van de impact van deze aanpassing van het treinaanbod. Zoals hierboven toegelicht, gebeurt dit buiten de wens van NMBS om. We hebben nu eenmaal spoorcapaciteit nodig om onze treinen te laten rijden. Dit is voor het treinaanbod in 2025 niet het geval. Volgend jaar zullen we opnieuw de procedure voor het aanvragen van rijpaden doorlopen. We volgen de situatie op de voet en zullen steeds bekijken of en hoe we het aanbod vanaf 2026 opnieuw kunnen versterken.”
Het is duidelijk dat dit – opnieuw – verminderde aanbod nefast is voor Mortsel. Voor een stad als Mortsel die goed openbaar vervoer altijd de hoogste prioriteit heeft gegeven is deze beslissing van de NMBS een aanslag. Veel Mortselaars kozen bewust voor onze stad omwille van de goede treinverbindingen. Nu wordt die keuze ondermijnd. Eén trein per uur betekent lange wachttijden, onvoorspelbaarheid, en een grote impact op gezins- en werkleven. In een regio die te maken heeft met grote verkeersuitdagingen is het duidelijk dat het openbaar vervoer zo breed mogelijk toegankelijk moet zijn.
In het verleden streed het stadsbestuur al succesvol voor het behoud van tram 7 en tram 15, en ook de strijd voor minstens twee treinen per uur in station Mortsel-Oude-God voerde we in het verleden al eerder, over alle partijgrenzen heen.
Ook deze keer willen we sterk en fel reageren tegen het verminderde treinaanbod, onder meer door een gezamenlijk standpunt in te nemen met de voltallige gemeenteraad en de bevoegde ministers aan te spreken. De NMBS moet binnenkort de dienstregeling voor 2026 bepalen. Het referentieaanbod van het beheerscontract tussen NMBS en de overheid voorziet in vier treinen tussen Antwerpen en Brussel waarvan er twee per uur stoppen in Mortsel-Oude-God. De huidige regeling schendt deze overeenkomst. We eisen een volledig herstel van de dienstregeling bij de volgende aanpassing en willen in tussentijd dat er één van de doorrijdende treinen alsnog halte houdt in Mortsel-Oude-God.
Tegelijk met de strijd voor een verhoogd treinaanbod willen we opnieuw het gesprek opentrekken naar álle openbaar vervoer. Want een stad als Mortsel verdient een maximaal aanbod van zowel trein-, tram- als busverbindingen.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de motie, zoals gevoegd als bijlage bij dit besluit, en vraagt de bevoegde instanties uitdrukkelijk:
De gemeenteraad bezorgt deze motie, gericht aan de NMBS, tevens aan de bevoegde Vlaamse en federale ministers, de FOD Mobiliteit en Infrabel en bezorgt deze informatief aan de federale parlementsleden van onze regio.