Wat gaat de stad Mortsel doen om de jeugdraad nieuw leven in te blazen? Zal de stad Mortsel opnieuw ervoor zorgen dat de Mortselse jeugd weer een stem krijgt in onze stad? Wie zal/kan er in de jeugdraad gaan zetelen? Hoeveel leden zal de jeugdraad tellen? Hoe zal het stadsbestuur de stem van de jeugd nog meer betrekken bij het beleid?
De vorige zitting van de gemeenteraad vond plaats op 28 januari 2025. De notulen van deze vorige vergadering dienen goedgekeurd te worden.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de notulen van 28 januari 2025.
Op 19 december 2006 heeft de gemeenteraad het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk structuurplan (GRS) Mortsel definitief vastgesteld. Dit GRS Mortsel werd goedgekeurd door de bestendige deputatie van de provincie Antwerpen op 1 maart 2007.
Het huidige BPA Centrum delen 5, 8, 11, 12 en 13 werd bij ministerieel besluit van 19 januari 1991 goedgekeurd.
Het college keurde op 20 september 2021 de opdrachtbeschrijving en op 23 augustus 2021 de voorlopige contour voor de opmaak van een nieuw gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Centrum goed. Op 26 oktober 2021 hechtte de gemeenteraad goedkeuring aan de lastvoorwaarden voor de opdracht tot de opmaak van het RUP Centrum.
Het college besliste op 3 juni 2024 het ontwerp RUP met haar toelichtingsnota, verordenende stedenbouwkundige voorschriften en grafisch plan goed te keuren en voor te leggen op de gemeenteraad voor de voorlopige vaststelling.
De gemeenteraad stelde op 18 juni 2024 het ontwerp RUP, bestaande uit de toelichtingsnota en grafisch plan, voorlopig vast.
Er werd een nieuwe adviesvraag gesteld via het DSI platform en een openbaar onderzoek georganiseerd. Dit openbaar onderzoek liep van 19 augustus 2024 tot en met 17 oktober 2024. Er werden 89 bezwaren ingediend met in totaal 139 handtekeningen.
De provincie Antwerpen heeft een gunstig advies uitgebracht. Het Departement Omgeving heeft geen advies uitgebracht.
De GECORO heeft op 17 oktober 2024 de bezwaren ontvangen, op 24 oktober 2024 werd de definitieve lijst van bezwaren en alle bezwaren integraal bezorgd aan de GECORO.
De GECORO heeft een wettelijke periode van 90 dagen na het einde van het openbaar onderzoek om de bezwaren en adviezen integraal te beoordelen en een advies uit te brengen naar de gemeenteraad.
Op 2 december 2024 werd de behandeling van de bezwaren en adviezen beoordeeld door de GECORO. Het verslag van deze vergadering met geïntegreerd advies werd op 16 december 2024 door de GECORO goedgekeurd. Op 13 januari 2025 nam het college akte van het advies van de GECORO.
Gezien de omvang van dit advies is er meer tijd nodig om het te verwerken in een definitief RUP Centrum. Het decreet ruimtelijke ordening laat toe om een éénmalig uitstel van maximum 60 dagen aan te vragen. Met dit besluit wordt dit uitstel aangevraagd. De verlening is noodzakelijk om de door de GECORO geadviseerde aanpassingen en aanvullingen grondig te onderzoeken. Wanneer dit uitstel verworven wordt, kan het RUP Centrum in april of mei voorgelegd worden aan de gemeenteraad voor definitieve vaststelling.
Op grond van deze motivatie verzoekt het college de gemeenteraad om de vaststellingstermijn voor het RUP Centrum met 60 dagen te verlengen.
De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, goedgekeurd op 15 mei 1999, en latere wijzigingen.
Het Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het geïntegreerde planningsproces voor ruimtelijke uitvoeringsplannen, planmilieueffectrapportage, ruimtelijke veiligheidsrapportage en andere effectbeoordelingen, goedgekeurd op 17 februari 2017.
De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening goedgekeurd op 15 mei 1999 en latere wijzigingen, artikel 2.2.21.§6 bepaalt dat de gemeenteraad op gemotiveerd verzoek van het college van burgemeester en schepenen beslist over een verlenging met zestig dagen van de termijn waarin het plan moet worden vastgesteld.
Collegebesluit van 13 januari 2025 waarin het college akte neemt van het verslag met geïntegreerd advies van de Gecoro van 2 december 2024 betreffende de behandeling van de adviezen en de bezwaarschriften naar aanleiding van het openbaar onderzoek voor het Ruimtelijk Uitvoeringsplan 'Centrum'.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de verlenging van de vaststellingstermijn voor het RUP Centrum met 60 dagen.
Bij het begin van een nieuwe legislatuur wordt de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (Gecoro) samengesteld en benoemd door de gemeenteraad. De Gecoro bestaat uit deskundigen en vertegenwoordigers van relevante maatschappelijke geledingen. De gemeenteraad beslist welke maatschappelijke geledingen binnen de gemeente worden opgeroepen om één of meer vertegenwoordigers voor te dragen als lid van de Gecoro. Het college is bevoegd voor het aanschrijven van relevante verenigingen en het voorbereiden van de beslissingen van de gemeenteraad.
De samenstelling is decretaal opgelegd afhankelijk van het inwonersaantal, namelijk voor Mortsel tussen de 9 en 13 leden, waarvan minstens drie deskundigen, minstens vier geledingen en een voorzitter. De GECORO telt vandaag 13 leden (één voorzitter, acht deskundigen waarvan één ondervoorzitter en vier geledingen (natuur, wonen, handelaars en werkgevers), naast 12 plaatsvervangers. Onder maatschappelijke geledingen worden zowel verenigingen met rechtspersoonlijkheid als feitelijke verenigingen verstaan. De eerste stap voor het opstarten van een nieuwe GECORO is het bepalen van de geledingen.
De gemeenteraad legt vast uit welke maatschappelijke geledingen vertegenwoordigers worden opgenomen in de GECORO. Nadat de samenstelling bepaald werd, wordt een oproep verspreid en kunnen de geledingen kandidaten voordragen. Op dat ogenblik wordt ook de oproep naar kandidaat-deskundigen verspreid. De gemeenteraad benoemt de voorzitter, de leden, de plaatsvervangers en de secretaris. De voorzitter en de secretaris worden voorgedragen door het college van burgemeester en schepenen. De secretaris is niet stemgerechtigd.
Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, artikel 1.3.3 en 1.3.4 m.b.t. de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 19 mei 2000, en gewijzigd op 7 september 2018, betreffende de vaststelling van nadere regels voor de samenstelling, de organisatie en de werkwijze van de gemeentelijke commissies voor ruimtelijke ordening.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de samenstelling van de Gecoro voor de legislatuur 2025-2030 als volgt:
1. De Gecoro bestaat uit een voorzitter en 12 leden.
2. De vier geledingen zijn: natuur, wonen, handelaars en werkgevers.
3. Acht deskundigen, waaronder architecten/stedenbouwkundigen en deskundigen voor de thema’s mobiliteit, wonen, klimaat en milieu in een ruimtelijke context.
Op 6 december 2005 besloot de gemeenteraad een autonoom gemeentebedrijf (AGB Mortsel Patrimonium- en Pandenbeheer) op te richten voor het uitvoeren van activiteiten van commerciële of industriële aard in het domein van patrimonium- en pandenbeheer. Op 6 december 2005 heeft de gemeenteraad ook goedkeuring gehecht aan een beleids- en financieel plan van het AGB en de statuten van het AGB. Dit gemeenteraadsbesluit werd goedgekeurd door de Vlaamse Minister van Binnenlandse Aangelegenheden op 29 maart 2006.
Op 19 juni 2012 keurde de raad van bestuur van AGB Mortsel een wijziging aan de statuten goed vanaf 1 januari 2013 waarbij de bedrijfsnaam gewijzigd werd in AGB Mortsel Patrimonium en Vrije Tijd. Op 25 september 2012 nam de gemeenteraad akte van dit besluit, dat goedgekeurd werd door de Vlaamse Minister van Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, inburgering, Toerisme en Vlaamse Rand op 28 september 2012.
De gemeenteraad hechtte op 23 juni 2020 goedkeuring aan de gewijzigde statuten van het AGB Mortsel Patrimonium en Vrije Tijd.
Vanwege de nood aan continuïteit van de lopende exploitatie en teneinde de gerealiseerde financiële optimalisatie te kunnen behouden, moet de rechtsvorm van het AGB worden verdergezet. De statuten van het AGB werden evenwel aan een actualisatie onderworpen, waarbij de voorgestelde wijzigingen vanzelfsprekend conform de bepalingen van het decreet lokaal bestuur zijn.
De raad van bestuur van het AGB gaf op 4 februari 2025 een positief advies betreffende de statutenwijziging van het AGB Mortsel Patrimonium en Vrije Tijd, zoals gevoegd als bijlage bij dit besluit.
Gemeenteraadsbesluit van 23 juni 2020 waarin goedkeuring werd gehecht aan de gewijzigde statuten van het AGB Mortsel Patrimonium en Vrije Tijd.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de statutenwijziging van het AGB Mortsel Patrimonium en Vrije Tijd, zoals gevoegd als bijlage bij dit besluit.
De gemeenteraad dient na de installatie van de nieuwe bestuursploeg een huishoudelijk reglement vast te stellen.
Artikel 38 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vaststelt.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, specifiek artikelen 1 tot en met 16, zoals gevoegd als bijlage bij dit besluit.
Op de ministerraad van 5 juli 2024 werd beslist om de strategische veiligheids- en preventieplannen (SVPP) te verlengen met één jaar. Daardoor kan het huidige plan doorlopen tot 31 december 2025.
Minister Verlinden kondigde eerder aan de SVPP’s grondig te willen hervormen tegen 1 januari 2023 maar deze hervorming neemt meer tijd in beslag dan oorspronkelijk voorzien. Daarom heeft de minister beslist hiervoor extra tijd uit te rekken door de bestaande plannen opnieuw te verlengen. Enerzijds wil men de hervorming grondig kunnen voorbereiden en ook andere lokale besturen de kans geven een beroep te doen op deze middelen. Anderzijds wil men lokale besturen ook voldoende tijd geven om zich aan te passen aan een nieuw systeem. Steden en gemeenten die dit wensen kunnen aanpassingen doorvoeren aan hun huidige plan of het plan ongewijzigd verlengen. Op deze manier kunnen ze hun plan in overeenstemming brengen met hun lokale doelstellingen voor de periode 2025.
Het plan van stad Mortsel werd voor de laatste keer aangepast in 2023. Toen gebeurden er enkele minimale aanpassingen waarbij alle reeds uitgevoerde projecten uit het plan geschrapt werden. Er werden eveneens nieuwe projecten toegevoegd zoals de inzet van twee casusregisseurs rond intrafamiliaal geweld. Andere aanpassingen reflecteerden gewijzigde (beleids)visies.
Een inhoudelijke wijziging van het plan, opgemaakt volgens de instructies van de FOD Binnenlandse Zaken, is op dit moment niet aangewezen.
Koninklijk besluit van 17 juli 2024 tot wijziging van het koninklijk besluit van 20 juli 2022 betreffende de verlenging 2023-2024 van de strategische veiligheids- en preventieplannen 2020-2022.
Ministerieel besluit van 20 december 2024 tot bepaling van de indienings-, opvolgings- en evaluatievoorwaarden en tot bepaling van de toekennings-, aanwendings- en controlevoorwaarden van de financiële toelage van de strategische veiligheids- en preventieplannen en de dispositieven gemeenschapswachten 2025.
Gemeenteraadsbesluit van 27 februari 2023 waarbij goedkeuring werd gehecht aan de aanpassingen 2023-2024 aan het strategisch veiligheids- en preventieplan.
De gemeenteraad hecht, mits aanpassing van de naam van de burgemeester, goedkeuring aan de verlenging van het strategisch veiligheids- en preventieplan voor de periode 2025.
Op 5 december 2024 installeerde de nieuwe gemeenteraad. Na de vernieuwing van de gemeenteraden worden de vertegenwoordigers van de gemeenteraad opnieuw aangesteld.
Er zijn 29 zetels in de gemeenteraad, waarvan 15 zetels voor de meerderheid en 14 zetels voor de oppositie. De raad van bestuur van het AGB bestaat uit maximum 12 leden. Er is een gewaarborgde vertegenwoordiging van een bestuurder voor elke partij in de gemeenteraad. De overige zes zetels worden verdeeld.
Voorstel is om de zetels in de raad van bestuur als volgt te verdelen: Groen Vooruit 6, Pro Mortsel 1, N-VA 2, Vlaams Belang 1, VLD 1, PVDA 1.
Er dient rekening te worden gehouden met de man/vrouwverhouding. Maximum 2/3 van de leden mag van hetzelfde geslacht zijn.
De hierna vermelde kandidaturen werden ingediend:
effectief-lid
- Ward Coenegrachts (PVDA)
- Koen Dehaen (N-VA)
- Walter Duré (Groen Vooruit)
- Lailla Elmessaoudi (N-VA)
- Patrick Hapers (VLD)
- Michiel Hubeau (Groen Vooruit)
- Toon Janssens (Groen Vooruit)
- Steven Liekens (Vlaams Belang)
- Bert Maes (Groen Vooruit)
- Rita Van der Spiegel (Groen Vooruit)
- Sony Van Gasse (Groen Vooruit)
- Vicky Van Ham (PRO-Mortsel)
Artikel 235, §2 van het decreet lokaal bestuur en artikel 11§1 van de statuten bepalen dat het aantal leden van de raad van bestuur van het AGB ten hoogste de helft van het aantal gemeenteraadsleden mag bedragen maar met een absoluut maximum van twaalf. Ten hoogste twee derde van de leden van de raad van bestuur is van hetzelfde geslacht.
Artikel 235, §2 van het decreet lokaal bestuur en artikelen 11§3 en 11§4 van de statuten bepalen dat elke fractie minstens een lid van de raad van bestuur kan voordragen. Dat voordrachtrecht waarborgt elke fractie een vertegenwoordiging in de raad van bestuur. Als de gewaarborgde vertegenwoordiging evenwel afbreuk zou doen aan de mogelijkheid voor de fracties die vertegenwoordigd zijn in het college van burgemeester en schepenen om minstens de helft van de leden van de raad van bestuur voor te dragen, wordt er gewerkt met gewogen stemrecht binnen de groep van bestuurders die de fracties voorgedragen hebben.
Gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2025 waarbij goedkeuring werd gehecht aan de statutenwijziging van het AGB.
De gemeenteraad beslist om als afgevaardigden van de stad Mortsel in de raad van bestuur van het AGB de hierna vermelde personen aan te duiden voor de legislatuur 2025-2030:
- Ward Coenegrachts (PVDA)
- Koen Dehaen (N-VA)
- Walter Duré (Groen Vooruit)
- Lailla Elmessaoudi (N-VA)
- Patrick Hapers (VLD)
- Michiel Hubeau (Groen Vooruit)
- Toon Janssens (Groen Vooruit)
- Steven Liekens (Vlaams Belang)
- Bert Maes (Groen Vooruit)
- Rita Van der Spiegel (Groen Vooruit)
- Sony Van Gasse (Groen Vooruit)
- Vicky Van Ham (PRO-Mortsel).
Op 5 december 2024 installeerde de nieuwe gemeenteraad.
Na de vernieuwing van de gemeenteraden kan de gemeenteraad beslissen over zijn afvaardiging in de intergemeentelijke verenigingen.
De stad Mortsel is lid van IGEAN milieu en veiligheid. Tijdens de gemeenteraad van 28 januari 2025 werden afgevaardigden aangeduid voor de algemene vergadering, voor het adviescomité milieu en voor de adviescommissie veiligheid.
Er bestaat een onverenigbaarheid tussen de vertegenwoordiger en plaatsvervanger van de algemene vergadering en de raad van bestuur of van een adviescomité van IGEAN milieu en veiligheid.
De raad van bestuur mag maximaal uit 15 leden bestaan. IGEAN milieu en veiligheid telt 30 leden. Een vergadering van burgemeesters van de deelnemende gemeenten werkten op basis van een leidraad een consultatie- en formatieopdracht uit om zo in overleg met de deelnemers tot een lijst van 15 kandidaat-bestuurders te komen aan de hand van volgende bindende criteria:
1. indeling in regio's - 6 leden - Mortsel maakt deel uit van "regio midden" waartoe ook Ranst, Schilde, Schoten, Wijnegem, Wommelgem, Zandhoven en Zoersel behoren;
2. indeling volgens inwonersaantal - 7 leden;
3. indeling volgens geslacht - maximaal 2/3 van de leden is van hetzelfde geslacht.
Het resultaat van deze formatieopdracht is onderstaande lijst met 15 kandidaat bestuurders met stemrecht. Alle deelnemers leggen deze lijst voor ter goedkeuring.
bestuurder stemrecht | ||||
gemeenten | grootte | regio | naam | M/V |
stad Antwerpen | groot | Antwerpen | Carl Geeraerts | M |
gemeente Aartselaar | middelgroot | Zuid | Hans Cops | M |
gemeente Brasschaat | groot | Noord | Karina Hans | V |
gemeente Edegem | groot | Zuid | Sanne Descamps | V |
gemeente Kalmthout | middelgroot | Noord | Maarten De Bock | M |
gemeente Kapellen | groot | Noord | Koen Helsen | M |
stad Mortsel | groot | Midden | Michiel Hubeau | M |
gemeente Niel | klein | Zuid | Ingrid Meulders
| V |
gemeente Rumst | middelgroot | Zuid | Kenneth Heylen | M |
gemeente Schelle | klein | Zuid | Vera Goris | V |
gemeente Schilde | groot | Midden | Dirk Bauwens | M |
gemeente Schoten | groot | Midden | Maarten De Veuster | M |
gemeente Stabroek | middelgroot | Noord | Liesbeth Bardyn | V |
gemeente Wommelgem | middelgroot | Midden | Frank Gys | M |
gemeente Zoersel | groot | Midden | Luc Kennis | M |
Per regio kan één bestuurder met raadgevende stem aangeduid worden. Elke gemeente mag hiervoor één kandidaat-bestuurder met raadgevende stem voordragen. Deze kandidaat is verkozen op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen. Er is een onverenigbaarheid tussen de vertegenwoordiger van de algemene vergadering en lid van de raad van bestuur.
De hierna vermelde kandidaturen werden ingediend:
kandidaat-lid met raadgevende stem raad van bestuur
- Erik Broeckx (N-VA)
- Livia Moreau (VLD)
Artikel 30 van de wet overheidsopdrachten: om te voldoen aan de toezichtsvereiste moet elke deelnemer die zelf geen bestuurder heeft in de raad van bestuur, een van de bestuurders aanduiden als vertegenwoordiger.
Artikelen 434, 440 en 447 van het decreet lokaal bestuur betreffende de samenstelling van de raad van bestuur en dat er een onverenigbaarheid bestaat tussen vertegenwoordiger op de algemene vergadering en lid van een van de andere organen.
Artikelen 15 §2 en 17 van de statuten van IGEAN milieu en veiligheid betreffende de voordracht voor de leden en leden met raadgevende stem van de raad van bestuur.
Raadsbesluit van 28 januari 2025 waarin voor de periode 2025-2030:
- mevrouw Sara Tachelet, raadslid, werd aangeduid als volmachtdrager en de heer Jitse Born, schepen, als plaatsvervangend volmachtdrager om namens de stad Mortsel deel te nemen aan de algemene vergaderingen van IGEAN milieu en veiligheid;
- de heer Michiel Hubeau, burgemeester, bevoegd voor milieu werd aangeduid als kandidaat-lid in het adviescomité milieu;
- mevrouw Patricia Bal, schepen werd aangeduid als vertegenwoordiger in het adviescomité veiligheid.
De gemeenteraad beslist om de heer Michiel Hubeau, burgemeester, wonende te 2640 Mortsel, Kapellelei 13, als kandidaat-lid voor de raad van bestuur van IGEAN milieu en veiligheid als vertegenwoordiger van de stad Mortsel aan te duiden voor de legislatuur 2025-2030.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan bovenstaande lijst met de 15 voorgestelde kandidaat-bestuurders voor de raad van bestuur van IGEAN milieu en veiligheid voor de legislatuur 2025-2030.
De gemeenteraad beslist om de heer Erik Broeckx, raadslid, wonende te 2640 Mortsel, Boechoutselei 95 als kandidaat-lid met raadgevende stem aan te duiden voor de legislatuur 2025-2030 als vertegenwoordiger van de stad Mortsel in de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IGEAN milieu en veiligheid.
Op 5 december 2024 installeerde de nieuwe gemeenteraad.
Na de vernieuwing van de gemeenteraden kan de gemeenteraad beslissen over zijn afvaardiging in de intergemeentelijke verenigingen.
De stad Mortsel is lid van IGEAN dienstverlening. Tijdens de gemeenteraad van 28 januari 2025 werden afgevaardigden aangeduid voor de algemene vergadering, voor het adviescomité EnergieK huis en voor de stuurgroep wonen.
Er bestaat een onverenigbaarheid tussen de vertegenwoordiger en plaatsvervanger van de algemene vergadering en de raad van bestuur of van een adviescomité van IGEAN dienstverlening.
De raad van bestuur mag maximaal uit 15 leden bestaan. IGEAN dienstverlening telt 30 leden. Een vergadering van burgemeesters van de deelnemende gemeenten werken op basis van een leidraad een consultatie- en formatieopdracht uit om zo in overleg met de deelnemers tot een lijst van 15 kandidaat-bestuurders te komen aan de hand van volgende bindende criteria:
1. indeling in regio's - 6 leden - Mortsel maakt deel uit van "regio midden" waartoe ook Ranst, Schilde, Schoten, Wijnegem, Wommelgem, Zandhoven en Zoersel behoren;
2. indeling volgens inwonersaantal - 7 leden;
3. indeling volgens geslacht - maximaal 2/3 van de leden is van hetzelfde geslacht.
Het resultaat van deze formatieopdracht is onderstaande lijst met 15 kandidaat bestuurders met stemrecht. Alle deelnemers leggen deze lijst voor ter goedkeuring.
bestuurder stemrecht | ||||
gemeenten | grootte | regio | naam | M/V |
stad Antwerpen | groot | A'pen | Carl Geeraerts | M |
gemeente Aartselaar | middelgroot | Zuid | Hans Cops | M |
gemeente Brasschaat | groot | Noord | Karina Hans | V |
gemeente Edegem | groot | Zuid | Sanne Descamps | V |
gemeente Kalmthout | middelgroot | Noord | Maarten De Bock | M |
gemeente Kapellen | groot | Noord | Koen Helsen | M |
stad Mortsel | groot | Midden | Michiel Hubeau | M |
gemeente Niel | klein | Zuid | Ingrid Meulders
| V |
gemeente Rumst | middelgroot | Zuid | Kenneth Heylen | M |
gemeente Schelle | klein | Zuid | Vera Goris | V |
gemeente Schilde | groot | Midden | Dirk Bauwens | M |
gemeente Schoten | groot | Midden | Maarten De Veuster | M |
gemeente Stabroek | middelgroot | Noord | Liesbeth Bardyn | V |
gemeente Wommelgem | middelgroot | Midden | Frank Gys | M |
gemeente Zoersel | groot | Midden | Luc Kennis | M |
Per regio kan één bestuurder met raadgevende stem aangeduid worden. Elke gemeente mag hiervoor één kandidaat-bestuurder met raadgevende stem voordragen. Deze kandidaat is verkozen op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen. Er is een onverenigbaarheid tussen de vertegenwoordiger van de algemene vergadering en lid van de raad van bestuur.
De hierna vermelde kandidaturen werden ingediend:
kandidaat-lid met raadgevende stem raad van bestuur
- Livia Moreau (VLD)
- Erik Broeckx (N-VA)
Artikel 30 van de wet overheidsopdrachten: om te voldoen aan de toezichtsvereiste moet elke deelnemer die zelf geen bestuurder heeft in de raad van bestuur, een van de bestuurders aanduiden als vertegenwoordiger.
Artikelen 434, 440 en 447 van het decreet lokaal bestuur betreffende de samenstelling van de raad van bestuur en dat er een onverenigbaarheid bestaat tussen vertegenwoordiger op de algemene vergadering en lid van een van de andere organen.
Artikelen 15 §2 en 17 van de statuten van IGEAN dienstverlening betreffende de voordracht voor de leden en leden met raadgevende stem van de raad van bestuur.
Raadsbesluit van 28 januari 2025 waarin voor de periode 2025-2030:
- mevrouw Sara Tachelet, raadslid, werd aangeduid als volmachtdrager en de heer Jitse Born, schepen, als plaatsvervangend volmachtdrager om namens de stad Mortsel deel te nemen aan de algemene vergaderingen van IGEAN dienstverlening;
- de heer Michiel Hubeau, burgemeester, bevoegd voor energie, klimaat en duurzaamheid werd aangeduid als kandidaat-lid in het adviescomité EnergieK huis;
- mevrouw Nadia Saouti, schepen wonen werd aangeduid als vertegenwoordiger en de heer Michiel Hubeau, burgemeester werd aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de stuurgroep wonen.
De gemeenteraad beslist om de heer Michiel Hubeau, burgemeester, wonende te 2640 Mortsel, Kapellelei 13, als kandidaat-lid voor de raad van bestuur van IGEAN dienstverlening als vertegenwoordiger van de stad Mortsel aan te duiden voor de legislatuur 2025-2030.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan bovenstaande lijst met de 15 voorgestelde kandidaat-bestuurders voor de raad van bestuur van IGEAN dienstverlening voor de legislatuur 2025-2030.
De gemeenteraad beslist om de heer Erik Broeckx, raadslid, wonende te 2640 Mortsel, Boechoutselei 95 als kandidaat-lid met raadgevende stem aan te duiden voor de legislatuur 2025-2030 als vertegenwoordiger van de stad Mortsel in de raad van bestuur van de intergemeentelijke vereniging IGEAN dienstverlening.
Op 5 december 2024 installeerde de nieuwe gemeenteraad.
Na de vernieuwing van de gemeenteraad wordt de vertegenwoordiging van de gemeenteraad in de diverse vennootschappen en verenigingen opnieuw vastgesteld.
Stad Mortsel maakt deel uit van Vervoerregio Antwerpen. Door de betrokkenheid bij de vervoerregiowerking is de gemeente integraal en rechtstreeks betrokken bij het uittekenen en uitwerken van het mobiliteitsbeleid voor de regio. Zo heeft de vervoerregioraad een belangrijke rol in de afstemming van de gelaagdheid van het openbaar vervoer, de synchromodaliteit en de combimobiliteit, het prioriteren, opvolgen en evalueren van maatregelen inzake verkeersveiligheid alsook doorstroming, het bepalen van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk, met uitzondering van fietssnelwegen, het adviseren van de gewestelijke overheden bij de opmaak van het Geïntegreerd Investeringsprogramma en het prioriteren, opvolgen en evalueren van regionale mobiliteitsprogramma’s en -projecten die van strategisch belang zijn op het niveau van de vervoerregio.
Het engagement in de vervoerregioraad houdt voor de gemeente een actieve participatie in aan de werking en de overlegmomenten van de vervoerregioraad, het delen van beschikbare informatie (onder meer uit het eigen mobiliteitsplan) en constructief meewerken aan de uitvoering van concrete acties. De gemeentelijke vertegenwoordiger staat in voor de terugkoppeling vanuit de vervoerregioraad naar het college/de gemeenteraad.
Het huishoudelijk reglement bepaalt dat elk lid van de vervoerregioraad zijn eigen vertegenwoordiger en een vervanger aanduidt. De provincies, steden, gemeenten en districten duiden politieke vertegenwoordigers vanuit het college aan. Dit is de burgemeester, of de gedeputeerde of schepen voor mobiliteit, openbaar domein of openbare werken. Indien de vervanger geen vertegenwoordiger van het schepencollege is, kan deze enkel als waarnemer optreden.
De gemeentelijke vertegenwoordiger is bij voorkeur de schepen bevoegd voor mobiliteit of de burgemeester. De mobiliteitsambtenaar is de ambtelijke vertegenwoordiger.
De hierna vermelde kandidaturen werden ingediend:
vertegenwoordiger vervoerregioraad
- Jitse Born (Groen Vooruit)
plaatsvervangend vervoerregioraad
- Michiel Hubeau (Groen Vooruit)
De gemeenteraad duidt de heer Jitse Born, schepen, wonende te 2640 Mortsel, Guido Gezellelaan 105 glvl, aan als lid in de vervoerregioraad Antwerpen als vertegenwoordiger van stad Mortsel voor de legislatuur 2025-2030.
De gemeenteraad duidt de heer Michiel Hubeau, burgemeester, wonende te 2640 Mortsel, Kapellelei 13, aan als plaatsvervangend lid in de vervoerregioraad Antwerpen vertegenwoordiger van stad Mortsel voor de legislatuur 2025-2030.
De gemeenteraad duidt de mobiliteitsambtenaar aan als de ambtelijke vertegenwoordiger van de gemeente Mortsel in de Vervoerregio Antwerpen. De ambtelijke vertegenwoordiger is gemachtigd de vergaderingen van werkgroepen bij te wonen.
De stad Mortsel is lid van IGEAN milieu en veiligheid en wordt opgeroepen deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van IGEAN milieu en veiligheid op 12 maart 2025.
Raadsbesluit van 28 januari 2025 waarin voor de periode 2025-2030 mevrouw Sara Tachelet, raadslid, werd aangeduid als volmachtdrager en de heer Jitse Born, schepen, als plaatsvervangend volmachtdrager om namens de stad Mortsel deel te nemen aan de algemene vergaderingen van IGEAN milieu en veiligheid.
De gemeenteraad neemt akte van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van IGEAN milieu en veiligheid van 12 maart 2025, die er als volgt uitziet:
1. benoemen van de leden van raad van bestuur;
2. benoemen van de leden van het algemeen comité en van de leden van de adviescomités.
De raad hecht goedkeuring aan de voorstellen van besluit zoals opgenomen in voormelde agenda.
Mevrouw Sara Tachelet, raadslid, wordt aangeduid als volmachtdrager en de heer Jitse Born, schepen, wordt aangeduid als plaatsvervangend volmachtdrager om namens de stad Mortsel deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van IGEAN milieu en veiligheid op 12 maart 2025 (of iedere andere datum waarnaar de vergadering uitgesteld of verdaagd zou worden).
De vertegenwoordiger van de stad die fysiek dan wel digitaal zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van IGEAN milieu en veiligheid op 12 maart 2025 (of iedere andere datum waarnaar de vergadering uitgesteld of verdaagd zou worden) moet zijn/haar stemgedrag afstemmen op de beslissingen genomen door de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.
De stad Mortsel is lid van IGEAN dienstverlening en wordt opgeroepen deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van IGEAN dienstverlening op 12 maart 2025.
Raadsbesluit van 28 januari 2025 waarin voor de periode 2025-2030 mevrouw Sara Tachelet, raadslid, werd aangeduid als volmachtdrager en de heer Jitse Born, schepen, als plaatsvervangend volmachtdrager om namens de stad Mortsel deel te nemen aan de algemene vergaderingen van IGEAN dienstverlening.
De gemeenteraad neemt akte van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van IGEAN dienstverlening van 12 maart 2025, die er als volgt uitziet:
1. benoemen van de leden van raad van bestuur;
2. benoemen van de leden van het algemeen comité en van de leden van de adviescomités.
De raad hecht goedkeuring aan de voorstellen van besluit zoals opgenomen in voormelde agenda.
Mevrouw Sara Tachelet, raadslid, wordt aangeduid als volmachtdrager en de heer Jitse Born, schepen, wordt aangeduid als plaatsvervangend volmachtdrager om namens de stad Mortsel deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van IGEAN dienstverlening op 12 maart 2025 (of iedere andere datum waarnaar de vergadering uitgesteld of verdaagd zou worden).
De vertegenwoordiger van de stad die fysiek dan wel digitaal zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van IGEAN dienstverlening op 12 maart 2025 (of iedere andere datum waarnaar de vergadering uitgesteld of verdaagd zou worden) moet zijn/haar stemgedrag afstemmen op de beslissingen genomen door de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.
De stad Mortsel is lid van Fluvius Antwerpen en wordt opgeroepen deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Antwerpen op 19 maart 2025 om 19.00 uur.
Raadsbesluit van 28 januari 2025 waarin voor de periode 2025-2030 mevrouw Sara Tachelet, raadslid, werd aangeduid als volmachtdrager en de heer Tim Robaye, schepen, als plaatsvervangend volmachtdrager om namens de stad Mortsel deel te nemen aan de algemene vergaderingen van Fluvius Antwerpen.
De raad neemt akte van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Antwerpen van 19 maart 2025, die er als volgt uitziet:
1. statutaire ontslagnemingen/benoemingen.
De raad hecht goedkeuring aan de voorstellen van besluit zoals opgenomen in voormelde agenda.
Mevrouw Sara Tachelet, raadslid, wordt aangeduid als volmachtdrager en de heer Tim Robaye, schepen, wordt aangeduid als plaatsvervangend volmachtdrager om namens de stad Mortsel deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Antwerpen op 19 maart 2025 (of iedere andere datum waarnaar de vergadering uitgesteld of verdaagd zou worden).
De vertegenwoordiger van de stad die fysiek dan wel digitaal zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Antwerpen op 19 maart 2025 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), moet zijn/haar stemgedrag afstemmen op de beslissingen genomen door de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.
De stad Mortsel is lid van Pontes en wordt opgeroepen deel te nemen aan de bijzondere algemene vergadering van Pontes op 26 maart 2025.
Raadsbesluit van 28 januari 2025 waarin voor de periode 2025-2030 de heer Walter Duré, raadslid, werd aangeduid als volmachtdrager en mevrouw Rita Van der Spiegel, raadslid, als plaatsvervangend volmachtdrager om namens de stad Mortsel deel te nemen aan de algemene vergaderingen van Pontes.
De gemeenteraad neemt akte van de agenda van de bijzondere algemene vergadering van Pontes van 26 maart 2025, die er als volgt uitziet:
De raad hecht goedkeuring aan de voorstellen van besluit zoals opgenomen in voormelde agenda.
De heer Walter Duré, raadslid, wordt aangeduid als volmachtdrager en mevrouw Rita Van der Spiegel, raadslid, wordt aangeduid als plaatsvervangend volmachtdrager om namens de stad Mortsel deel te nemen aan de bijzondere algemene vergadering van Pontes op 26 maart 2025 (of iedere andere datum waarnaar de vergadering uitgesteld of verdaagd zou worden).
De vertegenwoordiger van de stad die zal deelnemen aan de bijzondere algemene vergadering van Pontes op 26 maart 2025 (of iedere andere datum waarnaar de vergadering uitgesteld of verdaagd zou worden) moet zijn/haar stemgedrag afstemmen op de beslissingen genomen door de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.
De stad Mortsel is lid van Cipal dv en wordt opgeroepen deel te nemen aan de bijzondere algemene vergadering op 27 maart 2025. Deze vergadering wordt digitaal georganiseerd.
Op 20 februari 2025 werd via e-mail gemeld dat de datum van de algemene vergadering aangepast is naar maandag 31 maart 2025 omdat de gezamenlijke voordrachtslijst voor de samenstelling van de raad van bestuur niet werd afgerond.
Raadsbesluit van 28 januari 2025 waarin voor de periode 2025-2030 de heer Tim Robaye, schepen, werd aangeduid als volmachtdrager en de heer Michiel Hubeau, burgemeester, als plaatsvervangend volmachtdrager om namens de stad Mortsel deel te nemen aan de algemene vergaderingen van Cipal dv.
De gemeenteraad neemt akte van de agenda van de bijzondere algemene vergadering van Cipal dv van 31 maart 2025, die er als volgt uitziet:
1. benoeming van de leden van de raad van bestuur;
2. akteneming van de gemeenteraadsbeslissingen tot aanduiding van een lid van de raad van bestuur met raadgevende stem en bepaling van de rangorde;
3. goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.
De raad hecht goedkeuring aan de voorstellen van besluit zoals opgenomen in voormelde agenda.
De gemeenteraad duidt de heer Tim Robaye, schepen, aan als afgevaardigde en de heer Michiel Hubeau, burgemeester, als plaatsvervangend volmachtdrager om namens de stad Mortsel deel te nemen aan de bijzondere algemene vergadering van Cipal dv op 31 maart 2025 (of iedere andere datum waarnaar de vergadering uitgesteld of verdaagd zou worden).
De vertegenwoordiger van de stad die fysiek dan wel digitaal zal deelnemen aan de bijzondere algemene vergadering van Cipal dv op 31 maart 2025 moet zijn/haar stemgedrag afstemmen op de beslissingen genomen door de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.
De stad Mortsel is lid van water-link en wordt opgeroepen deel te nemen aan de bijzondere algemene vergadering van water-link op 26 maart 2025.
Raadsbesluit van 28 januari 2025 waarin voor de periode 2025-2030 de heer Walter Duré, raadslid, werd aangeduid als volmachtdrager en de heer Michiel Hubeau, burgemeester, als plaatsvervangend volmachtdrager om namens de stad Mortsel deel te nemen aan de algemene vergaderingen van water-link.
De gemeenteraad neemt akte van de agenda van de bijzondere algemene vergadering van water-link van 26 maart 2025, die er als volgt uitziet:
De raad hecht goedkeuring aan de voorstellen van besluit zoals opgenomen in voormelde agenda's.
De heer Walter Duré, raadslid, wordt aangeduid als volmachtdrager en de heer Michiel Hubeau, burgemeester, wordt aangeduid als plaatsvervangend volmachtdrager om namens de stad Mortsel deel te nemen aan de bijzondere algemene vergadering van water-link op 26 maart 2025 (of iedere andere datum waarnaar de vergadering uitgesteld of verdaagd zou worden).
De vertegenwoordiger van de stad die fysiek dan wel digitaal zal deelnemen aan de bijzondere algemene vergadering van water-link op 26 maart 2025 (of iedere andere datum waarnaar de vergadering uitgesteld of verdaagd zou worden) moet zijn/haar stemgedrag afstemmen op de beslissingen genomen door de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.
Midden december 2024 werd het treinaanbod in station Mortsel-Oude-God opnieuw gehalveerd. Sindsdien rijdt er terug slechts één trein per uur in plaats van twee treinen. Ditmaal maakte de NMBS deze beslissing naar aanleiding van de nieuwe, snellere IC-verbinding tussen Brussel en Amsterdam.
Stad Mortsel kreeg daarover deze communicatie van de NMBS:
“De Raad van bestuur van NMBS heeft het treinaanbod voor 2025 goedgekeurd. Dat nieuwe aanbod start op 15 december 2024. Zoals we hadden beloofd in ons eerder antwoord, n.a.v. uw brief m.b.t. het toekomstig treinaanbod in station Mortsel-Oude-God, komen we bij u terug nu we een zicht hebben op de aan NMBS toegekende rijpaden. In ons eerder antwoord hebben we al meegegeven dat onze ambities botsen op de limieten van het spoornetwerk in ons land, dat op een aantal belangrijke verbindingsassen verzadigd geraakt. Eén van de treinen waarvoor NMBS geen rijpad heeft gekregen, is de IC22 Brussel-Antwerpen. Dit ten gevolge van capaciteitsbeperkingen op het spoornet en na een arbitrageprocedure ingesteld door Infrabel waardoor NMBS dit rijpad verloor aan Eurostar, en dit op basis van de hogere infrastructuurvergoedingen die deze treinen genereren. Tussen Antwerpen en Brussel zullen er bijgevolg vanaf december, bovenop de twee voorstedelijke S-treinen, vier in plaats van vijf IC-treinen per uur rijden, waarvan één Brussels Airport aandoet. Dat we geen rijdpad kregen voor de IC-22 heeft ook gevolgen voor onze reizigers die opstappen in Mortsel-Oude God, waar het treinaanbod tijdens de week vanaf 15 december wordt herleid tot 1 IC-trein per uur in plaats van 2. Vanzelfsprekend blijft ook het voorstedelijk S-aanbod in de andere stations van Mortsel ter beschikking van onze reizigers. NMBS is zich bewust van de impact van deze aanpassing van het treinaanbod. Zoals hierboven toegelicht, gebeurt dit buiten de wens van NMBS om. We hebben nu eenmaal spoorcapaciteit nodig om onze treinen te laten rijden. Dit is voor het treinaanbod in 2025 niet het geval. Volgend jaar zullen we opnieuw de procedure voor het aanvragen van rijpaden doorlopen. We volgen de situatie op de voet en zullen steeds bekijken of en hoe we het aanbod vanaf 2026 opnieuw kunnen versterken.”
Het is duidelijk dat dit – opnieuw – verminderde aanbod nefast is voor Mortsel. Voor een stad als Mortsel die goed openbaar vervoer altijd de hoogste prioriteit heeft gegeven is deze beslissing van de NMBS een aanslag. Veel Mortselaars kozen bewust voor onze stad omwille van de goede treinverbindingen. Nu wordt die keuze ondermijnd. Eén trein per uur betekent lange wachttijden, onvoorspelbaarheid, en een grote impact op gezins- en werkleven. In een regio die te maken heeft met grote verkeersuitdagingen is het duidelijk dat het openbaar vervoer zo breed mogelijk toegankelijk moet zijn.
In het verleden streed het stadsbestuur al succesvol voor het behoud van tram 7 en tram 15, en ook de strijd voor minstens twee treinen per uur in station Mortsel-Oude-God voerde we in het verleden al eerder, over alle partijgrenzen heen.
Ook deze keer willen we sterk en fel reageren tegen het verminderde treinaanbod, onder meer door een gezamenlijk standpunt in te nemen met de voltallige gemeenteraad en de bevoegde ministers aan te spreken. De NMBS moet binnenkort de dienstregeling voor 2026 bepalen. Het referentieaanbod van het beheerscontract tussen NMBS en de overheid voorziet in vier treinen tussen Antwerpen en Brussel waarvan er twee per uur stoppen in Mortsel-Oude-God. De huidige regeling schendt deze overeenkomst. We eisen een volledig herstel van de dienstregeling bij de volgende aanpassing en willen in tussentijd dat er één van de doorrijdende treinen alsnog halte houdt in Mortsel-Oude-God.
Tegelijk met de strijd voor een verhoogd treinaanbod willen we opnieuw het gesprek opentrekken naar álle openbaar vervoer. Want een stad als Mortsel verdient een maximaal aanbod van zowel trein-, tram- als busverbindingen.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de motie, zoals gevoegd als bijlage bij dit besluit, en vraagt de bevoegde instanties uitdrukkelijk:
De gemeenteraad bezorgt deze motie, gericht aan de NMBS, tevens aan de bevoegde Vlaamse en federale ministers, de FOD Mobiliteit en Infrabel en bezorgt deze informatief aan de federale parlementsleden van onze regio.
Voor het personeel van het lokaal bestuur werd er reeds een fietsleasingmogelijkheid aangeboden. Als personeelslid in het onderwijs kan je nu een deel of het geheel van je bruto eindejaarstoelage gebruiken om een fiets te leasen. De Vlaamse overheid staat dit toe op voorwaarde dat het bestuur een regeling uitwerkt en dat het personeelslid in aanmerking komt. Alle info vind men hier terug https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/fietsleasing
Voorstel van beslissing
De stad Mortsel werkt een regeling uit voor de personeelsleden van het stedelijk onderwijs en sluit een contract af met een fietsleasingsmaatschappij. Uiterlijk tegen het schooljaar 2025-2026 kunnen personeelsleden van het onderwijs een fietsbestelling plaatsten.
In het bestuursakkoord van Antwerpen wordt er overwogen/onderzocht om een snelheidsbeperking in te voeren voor tweewielers tot 25 km/uur.
Voorlopig is er hier geen kader voor, enkel een "aanbeveling" met verbodsborden die wettelijk niet kunnen gehandhaafd worden.
Ook voor Mortsel zou deze snelheidsbeperking een zegen zijn om de veiligheid van onze zwakkere fietsers (schoolgaande kinderen, onzekere iets oudere fietsers, etc...) te waarborgen.
Voorstel van beslissing
De gemeenteraad geeft de opdracht aan het college om in overleg met Antwerpen deze snelheidsbeperking van 25/uur voor tweewielers ook in te voeren in Mortsel.
In het eerste collegebesluit van het nieuwe bestuur op 9 december 2024 werd “beslist om tussen te komen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen in het dossier van het beroep van het gemeentebestuur Boechout tot vernietiging van het ministerieel besluit van 22 juli 2024 voor het afleveren van een omgevingsvergunningsaanvraag (OMV_2023007092) aan nv LEM Antwerpen voor de verdere exploitatie van de luchthaven Antwerpen.”
Het collegebesluit vermeldt geen concreet motief voor de vrijwillige tussenkomst door de Stad Mortsel in de vernietigingsprocedure die de gemeente Boechout tegen de omgevingsvergunning voor de verdere exploitatie van de luchthaven van Deurne heeft ingediend. Het collegebesluit motiveert het vereiste juridisch belang, maar vermeldt geen concreet motief voor deze tussenkomst. Een administratieve rechtshandeling moet formeel en materieel gemotiveerd zijn.
Er wordt een budget voorzien van 6000 tot 8000 euro, te vermeerderen met 21% btw en met een administratieve kost van 10%, zijnde een totaalbedrag van 10480 euro.
Tijdens de gemeenschappelijke raadscommissie van 21 januari 2025 werd door de schepen van juridische zaken toegelicht dat geen eigen standpunt zal worden ingenomen tijdens deze procedure, maar de tussenkomst tot doel heeft om in de eerste plaats de belangen van alle Mortselaars te verdedigen en door deze tussenkomst een hefboom te behouden om te kunnen optreden tegen de onrechtmatige uitbreiding van de luchthaven.
In het bestuursakkoord is geen sluiting vooropgesteld.
Een collegebesluit moet formeel en materieel gemotiveerd zijn. Het is aangewezen om het concreet motief voor deze vrijwillige tussenkomst, en het voorziene budget, te bevestigen.
De vaststelling van dit motief, en dus de doelstelling in hoofde van de stad Mortsel, is des te meer noodzakelijk nu in het collegebesluit van 3 februari 2025 beslist werd om als tussenkomende partij de goedkeuring te geven voor de opstart van een bemiddelingstraject in deze procedure voor de Raad voor Vergunningsbetwistingen.
Voorstel van beslissing
De gemeenteraad beslist dat de vrijwillige tussenkomst bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen door de stad Mortsel in het dossier van het beroep van het gemeentebestuur Boechout tot vernietiging van het ministerieel besluit van 22 juli 2024 voor het afleveren van een omgevingsvergunning (OMV_2023007092) aan nv LEM Antwerpen voor de verdere exploitatie van de luchthaven Antwerpen, tot doel heeft een hefboom te behouden om te kunnen optreden tegen een onrechtmatige uitbreiding van de luchthaven en niet de volledige sluiting van de luchthaven nastreeft.